Időutazás: ilyen volt Szolnok a ’60-as, ’70-es és ’80-as években – videó

Megosztás

Sokunkat érdekelhet, milyen volt Szolnok városa bő fél évszázaddal ezelőtt, ez a képgyűjtemény végigvezet a talpra állás és további városiasodás folyamatán.

Szolnok mindig fontos szerepet töltött be Magyarország történetében, külön ismerhetjük az 1956-os forradalmat, illetve annak leverését. A városnak óriási szerepe volt ebben, kellett is néhány év, mire talpra állt belőle.

A szocializmus évei alatt az iparfejlesztésnek köszönhetően Szolnok újra talpra állt, új gyárak épültek (cukorgyár, papírgyár stb.) és a város turisztikai jelentősége is nőtt a tiszaligeti gyógy- és termálfürdő építésével. Ennek azonban az volt az ára, hogy egyrészt nagy számú, származását tekintve „nem szolnoki” került betelepítésre panelházakba, másrészt olyan ipari fejlesztésekbe kezdtek, amelyeknek nyersanyagigényük tekintetében nem mindig volt meg a valós alapja. 1975-ben épült meg a belváros egyik legnagyobb, 100 szobás szállodája a Pelikán Hotel, mely azóta is színvonalasan kiszolgálja a Szolnokra betévedt, vagy átutazó vendéget (bár nem nevezhető Szolnok legszebb épületének).

1960-ban 48 800-an éltek a városban, míg 1980-ban 75 300 főre nőtt a lakosság. Szolnok fő problémáját az 1990-es években az jelentette, hogy a rendszerváltást követően megszűnt ipari létesítmények ezzel együtt megszűnt munkahelyeit hogyan pótolják. A szocializmus pozitív mérlegére írható, hogy 1957-1989. között számos iskola, középület, szálloda, uszoda, gyár, kórház, vasúti csomópont és más létesítmény épült, ami ma is elengedhetetlen feltétele a város életének.

De hogy milyen volt akkoriban az élet Szolnokon? Sokat megtudhatunk a következő videóból:

Kapcsolódó cikkek